‘Op een bepaalde manier ben ik steengoed’

“Ik durf met bestuurders verbaal wel een robbertje te vechten. Ik kan dingen goed bedenken. Ik vraag anderen wat zij nodig hebben.”
Jeanne Kok helpt mensen hun weg te vinden. Ze voerde lotgenotengesprekken voor de  transgender zelfzorg bij Transvisie en bij vereniging Balans.
Cliënt Jeanne is vanaf 2008 betrokken bij de RIBW Cliëntenraad en sinds 2012 lid van de Adviesraad Sociaal Domein Steenwijkerland. Zij adviseert tevens bij verschillende cliëntinitiatieven.
Jeanne brengt het GGZ cliëntenperspectief voor het voetlicht. Zij ontving voor haar bijdrage aan de Adviesraad Sociaal Domein Steenwijkerland in 2016 de eervolle Roos van Elisabeth.

Kracht

Als lid van de ondernemingsraad heeft de Steenwijkse  veel ervaring met adviseren, ook vanuit haar vak. Jeanne was offsetdrukker. “Ik werkte met veel plezier in de drukkerij, hoewel ik daarvoor niet was opgeleid.” Jeanne heeft een opleiding als elektricien.
“Ik heb veel positieve kracht van mijn moeder gekregen.”
Jeanne is mantelzorger voor haar moeder van 92, die in Zwolle woont. Ze gaat met haar moeder naar het ziekenhuis, op bezoek of ergens heen. “Ik houd de koelkast in de gaten en help haar met de boodschappen.” Jeanne repareert dat wat kapot is. Zoals de douchehouder die voorzien werd van een aluminiumplaatje.

Burn-out

Tijdens een fusie van de drukkerij werd het advies, dat zij als ondernemersraad gaf, als een ongewenste bedreiging gezien. Langzaamaan ontwikkelde Jeanne een burn-out. Dat had ze niet door. Ze belandde in het ziekenhuis met hartklachten. Daarna slikte zij antidepressiva.
Jeanne kwam in de ziektewet terecht en werd op een andere afdeling geplaatst in de drukkerij waar zij adresbestanden moest  corrigeren. Dat pakte niet goed uit. Jeanne is woordblind.
In 2001 volgde een ontslag. “Ik kreeg bronchitis en toen ging het helemaal mis. Ik stortte compleet in.”

Kiezen

Jeanne vertelt hoe zij in twee werelden leefde en wat dat met haar deed. Buitenshuis was ze Jan en thuis Jeanne.
Een goede vriend van Jeanne had een café-restaurant. Daar kon zij in de spoelkeuken werken om haar gedachten te verzetten. “Hij zei: als je nu niet wat doet lig je over een jaar onder de groene zoden. Je moet kiezen. Ben je Jan of Jeanne. Hij was hard.  Hoewel hij het niet met mij eens was, liet hij mij in mijn waarde. Daar heb ik veel aan gehad.”
Ze meldde zich bij het Genderteam van het UMCG. Daar ging zij in transitie om van Jan Jeanne te worden. Dat duurde vier jaar en kostte Jeanne al haar energie waar door haar leven thuis zo’n  puinhoop werd dat het leidde tot een huisontruiming.
Jeanne kreeg sinds 2005 ambulante begeleiding van RIBW.

Houvast

“Mijn werk was mijn houvast. Als je dat verliest stort alles in. Ik had niet geleerd om naar mijzelf te luisteren. Ik sta gelijk klaar als er iets gedaan moet worden, maar ik moet leren naar mijzelf te kijken. Zo van doe ik daar mijzelf een plezier mee. Het is heel gedoceerd werken,” legt Jeanne uit.
Van jongs af aan zorgt Jeanne voor anderen.
Toen Jeanne elf jaar was werd haar moeder ernstig ziek. Ze nam de zorg voor haar vader en twee broertjes op zich. Ze was in één keer volwassen.

Depressie

“Ik heb een chronische depressie. Bewegen daar houd ik niet van. Ik heb een evenwichtsstoornis. Daarom gebruik ik mijn lichaam te weinig. Dingen die ik leuk vind daar word ik niet echt beter van. Ik zit het liefst achter de pc. Als je heel depressief bent dan is het heel makkelijk om achter een pc of de tv weg te kruipen. Dat is gevaarlijk.”

Nadenken

“Ik kan niet veel dingen tegelijk doen. Als autist zie je alles zwart-wit. Ik probeer dingen met heel veel aandacht te doen. Daarom moet ik lang nadenken voor ik iets doe. Als ik te snel begin komt het niet goed. Dan ontspoor ik. Ik heb nog steeds moeite om het huishouden op peil te houden.
Ik moet goed plannen wat ik wel en niet doe. Daarom kan ik wekelijks niet meer dan een paar afspraken maken. Dat is de enige manier waarop ik mijn werk voor de adviesraad en het cliënten raadswerk kan blijven doen”.

Slaapgebrek

“Medicijnen werken niet bij mij. Mijn begeleider zei. Zo kan het niet doorgaan. Als je niet slaapt moet je daarvoor medicijnen nemen. Ik nam antipsychoticum maar daardoor sliep ik teveel. Dat  werkte ook niet. Ik moest loskomen van de medicatie en stabiel worden. Nu doe ik het zonder medicijnen. Hooguit een paracetamolletje.”

Energie

“In de tijd dat ik de medicatie afbouwde kreeg ik het advies om te leren het plezier in te zien van dingen die ik leuk vind en dat te delen. Ook die je met je moeder doet. En verzilver ze, zei de begeleidingscoördinator. Ga weg uit die negatieve spiraal. Als een besluit je niet bevalt ga dan niet zitten mokken, want dan praat uiteindelijk niemand meer met je. Je kunt je beter conformeren met besluiten om het later alsnog proberen te veranderen. Met negatieve energie bereik je niets.
Ik heb dat positieve nu ook toegepast op andere dingen. Als ik nu met de auto naar mijn moeder ga is het fijn.”

Vertrouwen

“Zonder de vaste RIBW begeleiders had ik  al mijn raadswerk niet kunnen doen.
Lang geleden had ik een begeleider die was van het mouwen opstropen en gaan. Hij wist mijn vertrouwen te winnen. Als je geen eerlijkheid naar elkaar hebt. Dan werkt het niet. Nu heb ik een begeleider die met een andere blik kijkt. Zij is de eerste keer bij ons komen eten en we hebben openhartig gepraat over mijn leven.”

Jeanne Kok is drieënzestig jaar. Ze woont samen met haar vriendin in Steenwijk.

Herstel

Meer weten over herstel?
Kijk op onze pagina Herstel & Leren.

Roos

Het Elisabethfonds ondersteunt (ex)psychiatrische patiënten bij maatschappelijke integratie. De stichting verleent financiële steun aan deze doelgroep en stimuleert het opzetten van initiatieven op het gebied van maatschappelijke participatie door het toekennen van de onderscheiding van de Roos van Elisabeth.

Transitie

Een transitie is de weg die een transgender persoon kan ondergaan om geheel of gedeeltelijk van geslacht te veranderen. Een geboren man gaat in transitie om vrouw te worden en een geboren vrouw gaat in transitie om verder als man door het leven te gaan. Deze weg heeft medische, psychische, sociale en juridische aspecten.