‘Omdat je elkaar niet kunt zien is het leuk als cliënten onderling kaartjes sturen’

Denny van den Berg is coach van de Doe Mee-groep in Nijverdal en begeleider voor de woongroep locatie RIBW GO Rijssen. De Doe Mee-groep is een netwerk van kwetsbare mensen met ondersteuningsvragen. Zij helpen elkaar op basis van hun talenten en krachten. De deelnemers proberen een informeel (buurt) netwerk op te bouwen. De coach, die alles in goede banen leidt, motiveert hen zelfstandig en zelfredzaam te zijn en zich in te zetten voor de wijk. In de praktijk betekent het dat coach Denny mensen met elkaar verbindt en vanuit de achtergrond bijstuurt.

Praatje

‘Ik denk dat het in deze tijd belangrijk is om met elkaar in contact te blijven,’ zegt de coach.
‘Veel bellen. En, dat hoeven dan geen zware gesprekken te zijn. Ik maak een praatje met de buurvrouw en heb contact met mijn vrienden via de groepsapp.’ Denny is zelf thuis dingetjes aan het doen in de tuin en houdt zich fit met hardlopen. ‘Normaal ben ik veel bezig met voetballen. Nu hardlopen, zo’n drie keer in de week. De ene keer vijf kilometer en de andere keer tien. Niet met regelmaat. Gewoon lekker sportkleding aan en gaan met die banaan.’

Contacten

De Doe Mee-groep is een hechte groep van zes deelnemers. Ze komen meestal een keer in de week op maandagavond bij elkaar en maken dan de maandelijkse activiteitenplanning of doen een spelletje.
Omdat deze vorm van persoonlijk contact tijdens de coronacrisis niet mogelijk is, zoeken de deelnemers elkaar op via digitale netwerken en via Whatsapp is er persoonlijk contact, ook met de coach. De coaches ontwikkelden hiervoor samen een plan van aanpak, na een brainstormsessie. Vorige week speelden de deelnemers via YouTube een pubquiz en op de maandagavond staan ze met elkaar in contact via de Houseparty App en spelen spelletjes.
In Zwolle-Noord is een andere Doe Mee-groep begonnen met het schrijven van een Doorgeefverhaal. Een deelnemer schrijft een tekst en mailt het naar de volgende, die het stokje overneemt. Zo ontstaat na een tijdje een mooi gezamenlijk verhaal.

Betekenisvol

‘Wat voor elkaar en de omgeving betekenen is belangrijk voor de groep. Het is essentieel dat je je nuttig voelt en dat je wilt meewerken,’ geeft de coach aan.
De Doe Mee-groep wil een stap in de wijk maken en zo wat doen voor organisaties als 5 mei comité en de zorginstelling in de wijk bijvoorbeeld. De deelnemers namen contact met hen op.

De tips van coach Denny in Coronatijd

  • Omdat je elkaar niet kunt zien is het leuk als cliënten onderling kaartjes sturen met positieve spreuken.
  • Wandelen is prettig om je hoofd leeg te maken.
    Even buiten zijn en even uit je eigen omgeving. Dan blijf je positief.
  • Bel eens iemand op die je lang niet hebt gesproken.
    Vaak ervaart die ander dat als positief en krijg je leuke reacties.
  • Wees je bewust van wat je eet. Eet gezond: groenten en fruit. Het is makkelijk om een kant-en-klaarmaaltijd in de magnetron te doen, maar het is belangrijker om een dagelijks ritme aan te houden.

Informatie Doe Mee-groep

Doe Mee groep is gebaseerd op de ‘community supported networks’ van KeyRing Groot Brittannië. De kern van dit concept is de visie dat ‘je gemakkelijker iets vraagt als je ook iets te bieden hebt’. Lees ook eens dit eerdere nieuwsbericht over Doe Mee groepen of ga naar de pagina over lokale Cliëntinitiatieven.

Rietje Klei & Thomas Rijke zijn de ondersteuners van de lokale cliëntinitiatieven, waaronder Doe Mee groepen.