Kijk naar de toekomst

Peter Dekker werkte als oordeelkundig medewerker bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en stelde onder andere pensioenen vast voor gepensioneerden woonachtig in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada en Zuid-Afrika. Toen hij begin zestig was voerde zijn werkgever bezuinigingen door en nam uitzendkrachten aan tegen lager loon. Daardoor kwam Peters baan op de tocht te staan.

Schakelen

“Met vreselijke functioneringsgesprekken wilden ze ouderen boven de zestig bewegen weg te gaan,” vertelt Peter. “Je moest je als een twintigjarige gedragen en goed kunnen schakelen. Wat mij tegenstond is dat ze er geen boodschap aan hadden dat ik, ook door mijn mantelzorgtaken, niet goed functioneerde. De bedrijfsarts van de SVB zag dat het zo niet verder ging en zei je moet je maar laten ontslaan.”
Begin 2015 werd hij ontslagen.
Peter was achtendertig jaar in dienst van de bank.

Hulp

“In die periode daarvoor werd mijn moeder ernstig ziek, mijn partner kreeg een nieuwe heup en moest thuis revalideren. Ik was een dubbele mantelzorger. Ik heb toen niet veel nagedacht over wat het met mij deed. Mijn partner leefde erg mee en ik ben naar de huisarts geweest. Van de GGZ-verpleegkundige kreeg ik hulp bij mijn problemen, onder meer hoe ik daarmee om moest gaan. Zo’n situatie is natuurlijk niet leuk, maar je moet naar de toekomst kijken. Met negatieve energie kun je niets. Ik heb het achter me gelaten.”

Uitdaging

In juni 2015 solliciteerde Peter op de functie van redacteur cliëntenportaal RIBW GO en schreef nieuwsberichten over allerlei onderwerpen ten aanzien van de geestelijke gezondheidszorg. Peter schaafde zijn kennis bij en volgde cursussen voor Outlook en Word.
“Ik vond het een uitdaging. Ik ging voldaan naar huis waardoor de vervelende ervaring bij de SVB op de achtergrond raakte. Ik kon in een kleinere kamer werken met een paar medewerkers in plaats van een grote kantoortuin, zo’n megastal. Het voelde als een warm bad.
Het contact met collega’s heeft mijn eigenwaarde versterkt, de belangstelling, het samen lunchen om te horen wat de ander beweegt.”

Peter is in september 2018 gestopt met zijn redacteurschap bij RIBW GO, om zich  meer te richten op andere activiteiten. “Het is een transitieperiode geweest naar een volgende levensfase.”

Speelveld

Voor erfgoedorganisaties die opkomen voor het behoud van erfgoed is Peter sinds 2009 actief. Met zijn sociaal juridische opleiding weet hij veel van de mogelijkheden om in bezwaar te gaan als gebouwen met sloop bedreigd worden. “Het is een speelveld waar iedereen zijn rol speelt. Klopt die rol niet meer, dan ga je proberen te interveniëren.” Ook zet hij zich in voor een stichting die projecten financieel ondersteunt.

Tijd

“Op het moment heb ik meer vrije tijd. Ik  beschouw me nu echt als  gepensioneerd. Ik ga wat vaker naar de film en ik ga dagjes uit, naar Antwerpen bijvoorbeeld.”

Peter Dekker woont samen met zijn partner. Hij is 65 jaar.