Jonge RIBWGO’er zet talent in als optimale afleiding

Janke Hannink is een Andy Warhol in wording. Een talent. Ze voltooide maar liefst tien schilderijen, woont ruim een maand bij RIBWGO en is twintig jaar. Janke vertelt dat ze ‘best wel veel heeft meegemaakt.’ Door haar autisme traden haar ouders meer en meer op als haar begeleider. Daarom woont ze nu bij de RIBWGO locatie van Team Jong volwassenen Hengelo aan de Albrechtsweg. Richelle Tonnema is haar woonbegeleider.

Ritme
‘Ik leer hier veel.’ ‘Koken en schoonmaken. Eigenlijk alles wat ik nodig heb om op eigen benen te staan,’ zegt Janke. Richelle licht het toe. ‘We richten ons op de begeleiding van jongeren naar zelfstandigheid. Van praktische onderdelen zoals het leren koken, omgaan met financiën, het huishouden, krijgen en behouden van gezond dag- en nachtritme, boodschappen en de was doen, tot het motiveren en vasthouden van nuttige daginvulling (school, werk, dagbesteding). Het betreft ook hulp bij het stabiliseren of vergroten van hun sociale netwerk bijvoorbeeld en ondersteuning op het gebied van psychisch functioneren.’

Expositie
Voor Skillz jongerenwerk organiseerde de creatieve Janke, net voor de coronacrisis uitbrak, een opdracht voor de expositie van schilderijen in abstracte stijl en Pop Art in het gemeentehuis van Haaksbergen. Zes deelnemers werkten mee aan de uitvoering.

Actief
Janke, die eerder veel danste en zong, vertelt dat ze vroeger altijd aan het knutselen en schilderen was. Ze maakte huisjes van legopoppetjes en creëerde samen met haar moeder de sinterklaasversiering op het raam. Voor haar vrijwilligerswerk bij Skillz in het jongerencentrum, is Janke actief tijdens de inloopavond op maandag. Zo ondersteunde ze bij de activiteiten NERF- toernooi, die Skillz en Buurtsportcoach Haaksbergen organiseren. Met een NERF-gun en foam-darts nemen deelnemers het in verschillende spelvormen tegen elkaar op. Samenwerken is daarbij belangrijk.

Uitlaatklep
Kunstenares Janke heeft haar uitlaatklep gevonden bij Skillz. Jongeren krijgen de mogelijkheid om in een ongedwongen en stimulerende omgeving hun talenten te ontdekken en elkaar te ontmoeten. Het jongerenwerk helpt jongeren tussen de twaalf en drieëntwintig ook met vragen of problemen. Opvoeders die te maken hebben met problemen van hun kind kunnen ook aankloppen voor advies.

Inspiratie
De kunstenares haalt haar inspiratie uit Pop Art foto’s op Pinterest. Roy Lichtenstein en
Andy Warhol zijn haar voorbeelden. Ze legt het uit. ‘Pop Art was vroeger in. Het zijn afbeeldingen met felle kleuren en vette zwarte lijnen er om heen. De dames hebben een egale huid. Dat vind ik mooi.’ Lichtenstein gebruikte een speciaal soort stippen (raster dots), zoals de rasterpunten die je in krantenfoto’s en stripboeken ziet, waardoor zijn schilderijen de typische striplook kregen.

Kleur
Hoe gaat de kunstenares te werk? ‘Ik selecteer eerst foto’s op Pinterest. Dat zijn de foto’s die mij het meest aanspreken. Daarna vergroot ik foto’s en print ik het uit. De omtrek van het ontwerp teken ik op het schildersdoek en dan kleur ik het in met acrylverf.’

Rustig
‘Als ik bezig ben word ik er wel rustig van en ik vind het leuk om met mijn ideeën aan te slag te gaan.’ Ik doe wel veel zelf, maar als ik mij slecht voel, zegt mijn begeleider dat ik wat moet gaan doen. Dat is voornamelijk afleiding zoeken. Dit is er ook één van.

Stijl
In de tussentijd werkt het RIBW-talent alweer aan een nieuw schilderij. Weer een dame op het doek, maar nu in een iets andere stijl. Omdat de kunstenares Janke met haar creaties laat zien wie ze is en wat ze doet, is dat ook wat je van haar te zien krijgt.

Ook creatief aan de slag?
En zoek je afleiding? ‘Ga ook schilderen. Je kunt acrylverf en schildersdoek bij de Action kopen. Dat kost bijna niets’, tipt woonbegeleider Richelle.


Meer informatie
https://bit.ly/3fEcDfJ en https://bit.ly/3fGtXAP.

Schilderij boven verhaal: Roy Lichtenstein, schilderij in verhaal: Janke Hannink.