Ilona werkt aan haar herstel met behulp van de WRAP-waaier

“Het komt nooit meer goed, zingt cabaretière Sara Kroos. Dat is zo overdreven dat het niet klopt. Zo erg kan het niet zijn. Het komt wel goed.”
Ilona Brandwacht had ondersteuning nodig omdat zelfstandig wonen niet ging, ook vanwege haar koopdrang. Ze zocht naar organisaties met kennis van autisme en klopte aan bij een willekeurige zorginstelling in haar omgeving. Dat bleek geen goede keuze. Het paste niet bij haar. Ilona googelde op internet en kwam vijf jaar geleden terecht bij de RIBW GO in Nijverdal. “Mijn begeleider bleek een oude buurvrouw te zijn. Daar was ik blij mee. Het voelde vertrouwd en er was een connectie.”

Goed gevoel

Ilona neemt haar koopverslaving serieus onder handen en maakt er een compleet herstelproject van met behulp van de WRAP-cursus, die ze in september 2019 volgde. De WRAP, Wellness Recovery Action Plan is een methodisch zelfhulp instrument dat helpt zelf sturing te geven aan het welbevinden. Met behulp van haar vaders lamineermachine creëerde Ilona haar eigen professionele WRAP op vier A4’tjes, compleet met fleurige foto’s. Alleen was dit formaat niet handig om mee te nemen. Ilona ontwikkelde daarom ook twee kleine waaiers, die ze altijd bij zich heeft.

Houvast

Vijf lijstjes bieden houvast. Als het goed gaat. Wat moet ik elke dag doen om mij goed te voelen. Wat kan ik zo nu en dan extra doen om mij goed te voelen? De Gereedschapskoffer voor goed gevoel en triggers. Zo geeft ze zichzelf handvatten voor een dagelijkse structuur.

Gereedschapskoffer

Haar gereedschapskoffer voor een goed gevoel bestaat uit natuur, hobby’s, ontspannen, familie & vrienden en dieren. Voor de positieve koffer maakte ze een apart boekje.
Ilona is gek op quotes. Op de, door haar ontworpen WRAP, staat de quote: ‘Zet jezelf eens op de prioriteitenlijst.’

Keuze

“De WRAP is de belangrijkste tool voor mijn herstel en ik kan het op mijn manier doen. Natuurlijk heb ik richtlijnen, maar het zijn mijn antwoorden. Wanneer ik tegen een situatie aanloop hoef ik niet gelijk mijn begeleider te bellen, maar pak ik de WRAP. Voor mij is het fijn om te weten dat er altijd een keuze is. Eerder ging ik bij de pakken neerzitten. Ik doe elke dag iets leuks. Soms is het moeilijk omdat ik vergeet daarbij bewust stil te staan.
Mijn begeleider helpt mij te relativeren omdat ik zwart-wit denk. Zij helpt mij de grijze delen te zien.”

Triggers

“Als ik mij niet goed voel,” legt Ilona verder uit. “Dan pak ik het er bij om te zien wat mij gelukkig maakt en kies ik iets wat op dat moment past. Het mooie van de WRAP is dat ik het kan aanpassen aan een specifieke situatie. De stappen ik neem om niet toe te geven aan koopdrang met hulp van het dagelijks onderhoudsplan.

Eén waaier biedt alle richtlijnen voor haar kooplust. “De condities voor een stabiel koopgedrag bijvoorbeeld. “Als dat niet klopt. Dan gaat het niet goed en heb ik een trigger. Als ik mij eenzaam voel, ga ik kopen omdat ik op dat moment een oplossing wil. Daarom heb ik een actieplan onder mijn triggers gezet. Nu weet ik als ik mij zo voel, ik het moet delen of contact actief moet opzoeken. Als ik mijn dagelijkse onderhoudsplan volg, raak ik niet in een crisis. Houd ik mij daar niet aan, dan merk ik dat het minder gaat. Een dag niet gelachen bijvoorbeeld en uitslapen is een no go.”

Stappen

Destijds volgde Ilona bij Dimence de Illness Management and Recovery (IMR). Dat is een methode die haar leerde persoonlijke strategieën te ontwikkelen zodat zij haar klachten kan beheersen. “Ik houd van cursussen volgen en dingen leren. Ik leerde in kleine stappen mijzelf kennen, mijn valkuilen en sterke punten. Ik kan goed anderen helpen en ik heb een sterk inlevingsvermogen, maar dat is ook een valkuil legt ze uit. “Omdat ik mijzelf zo kan inleven in een ander dat ik die ander word en slapeloze nachten heb.
Ik heb mij verdiept in sociale vaardigheden bij de Academie voor Zelfstandigheid en daarna de WRAP gedaan. Ik heb geleerd dat ik ook mensen help als ik het niet op mijzelf betrek.”
Ilona helpt af en toe een vriendin met haar WRAP-kennis.

Inzicht

De creatieve Ilona heeft een knap ruimtelijk inzicht. “Toen ik nieuwe eetkamerstoelen kocht zei mijn vader: Die passen nooit in de auto. Dan kijk ik de doos weg en dan past het wel. Ik kan meubels in elkaar zetten, zonder de beschrijving te raadplegen. Ik ben er goed in en dat vind ik leuk.”

Gelukkig

“Wat mij gelukkig maakt? Dat zijn kleine dingen. Mijn hobby is fotografie en ik schrijf gedichten. Ik heb er nu tweehonderd. Niet toegeven aan mijn koopdrang. Daar word ik gelukkig van.
Ik ben bezig met omdenken” vertelt Ilona tot slot. “Ik herinner me de opmerking van een kind van negen: De terugweg bestaat niet. Je gaat altijd ergens heen.”


Actief

Ilona houdt zichzelf bezig met tal van activiteiten. Ze werkt drie ochtenden bij de Hema, is lid van en draagt bij aan het dagelijks bestuur van het Partnerberaad RIBW GO en de overlegtafel.

Ilona ontvangt eens per drie weken ambulante begeleiding van RIBW GO en een keer per week ondersteuning van een ervaringsdeskundige, is 31 jaar en woont in Nijverdal.

Leren herstellen?
Meer informatie  over de WRAP en herstelcursussen 
#herstel, #RIBW, #WRAP