Ervaringsverhaal Tom: Mag ik naast u komen wonen?

Het kan iedereen overkomen. Niemand neemt een weloverwogen besluit om psychisch kwetsbaar te raken en ondersteuning nodig te hebben bij het dagelijkse leven.

In plaats daarvan is het vaak een opeenstapeling van ingrijpende gebeurtenissen waardoor ‘gewone’ mensen in de problemen komen. Lees het verhaal van Tom. Hij kampte met een gameverslaving, heeft te maken met ADHD en Autisme. Inmiddels werkt hij als ervaringswerker bij RIBW Groep Overijssel en focust zich vooral op mensen in de regio Twente.

Tom: “Vroeger was ik een stuiterbal. Ik had concentratieproblemen, was een autodidact en las heel veel op mijn zolderkamer. Ik had de neiging om mensen -en leraren- te verbeteren en werd gepest. Ik begreep dat toen niet.”

Verstoptruc

Tom: “Toen ik 25 was vertelde ik een goede jeugdvriend voor het eerst over mijn ‘verstoptruc’. En bekende ik open en eerlijk dat het niet goed ging met me. Ik gamede 20 uur per dag. Het beheerste mijn leven. Ik zorgde niet meer voor mezelf. Ik was inmiddels twee keer uitgevallen op mijn werk als ICT-er. Burn-out. Depressief. Een korte opname bij Tactus volgde. De enige vervolgoptie was een gesloten instelling, het voormalig Johannes Wierhuis in Rekken. Hier ontmoette ik een betrokken psycholoog. Samen onderzochten we wat mijn gameverslaving nou eigenlijk inhield. Hoe het bij mij werkte. Via Mediant kreeg ik in die tijd ook de diagnoses ADHD en Asperger. Samen erkenden we dat de plek waar ik nu zat dan wel rust bracht, maar wat betreft begeleiding en behandeling helemaal niet geschikt was.”

Leren gecontroleerder leven

Na zijn Tactus-tijd gaat hij bij RIBW Groep Overijssel in Oldenzaal wonen. Hij vertelt over zijn begeleidster: “Zij heeft mij enorm geholpen. Door te luisteren. Door haar eigen zoektocht en ervaringen in te brengen. Op een eerlijke en prettige manier. Professioneel nabij. Ik leerde dat niet het gamen het probleem was, maar mijn manier om me voor mijn problemen te verstoppen. Ik leerde van haar hoe ik gecontroleerder kon leven. Door tijd in te bouwen om te reflecteren. Om de redenen achter mijn (game)gedrag te onderzoeken.” Zo managet Tom zijn dagen tot op de dag van vandaag. Zelfstandig wonend. Met een goed gevulde gereedschapskist.

Zo blijf ik overeind

Sinds juli 2017 is Tom in dienst gekomen bij RIBW Groep Overijssel. Als ervaringswerker werkt hij 24 uur per week. Hij begeleidt verschillende mensen en staat hij bekend als ‘de vertaler van het onbenoembare’ voor cliënten met autisme. Daarmee wint hij vaak het vertrouwen. Tom heeft zijn gevoelens hanteerbaar leren maken voor zichzelf. Met behulp van vele trucjes. Deze kennis kan hij nu hier inzetten wanneer nodig. Naast begeleiding van cliënten faciliteert Tom ook diverse cursussen. “Ik heb van mijn leven mijn werk gemaakt. Fantastisch. Maar ik werk met 3 voeten op de rem. Ik zet laag in. Ga er voor 70% in. Zodat ik energie overhoud. En tijd om te ontspannen en reflecteren. Zo blijf ik overeind”.

Een grotere sociale kring

Verbinding is wat Tom op dit moment van zijn leven nog meer voor zichzelf zou wensen. Een iets grotere sociale kring. Zijn zusjes wonen gelukkig in de buurt. Die ziet hij regelmatig. Verder heeft hij een oude sport weer opgepakt, namelijk stijldansen. Dit geeft hem veel voldoening en vertrouwen.

Tekstbron: Angela Thissen