‘Er is altijd een weg naar boven’

Richard Gol werkt eigenlijk nog maar net als GGZ-ervaringsdeskundige voor RIBW Groep Overijssel.Voordat hij bij de herstelondersteuner terechtkwam had hij een heel ander leven.

“Ik was in het verleden knetterhard en haalde veel contracten binnen. Ik werkte vijfenvijftig uur in de week als commercieel manager en raakte mijn gezin, huis en daarna ook mijn baan kwijt.”

Donderslag

Richards relatie was voorbij. Hij moest weer naar de lege woning die hij nog had. Hij vertelt wat die ingrijpende gebeurtenis veroorzaakte. “Met twee tasjes kleding ben ik terug naar mijn huurwoning gegaan. Met alleen een matras, een tv en een kratje bier zat ik daar. Ik heb het precies een maand vol gehouden. Toen was het klaar en vonden ze mij in de woonkamer. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel.”

“Toen in 2016, ben ik opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis omdat ik aan de rechterkant van mijn gezicht verlammingsverschijnselen had. Ik wist mijn eigen telefoonnummer niet meer. Ik was ver heen.

Het bleek psychisch te zijn. Ik ben het ziekenhuis uitgelopen omdat ik daar niet wilde zijn. Nadat mijn oom mij overhaalde terug te gaan, heb ik er zes maanden gezeten.”

Hand

“Na drie maanden liet een verpleegkundige mij  het nummer van Nick en Simon – Pak mijn hand horen. Dat nummer maakte iets in mij los. Ik sloot mij een dag op met die muziek.”
Richards oom motiveerde hem daarna om wat te doen aan zijn situatie.
Richard gooide het roer om en ging actief aan de slag met therapie en meditatie. Hij kreeg ambulante ondersteuning van de RIBW en van begeleider Ruud Roelofsen begeleider B team Zuid.

Hij richtte zijn huurwoning opnieuw in. Richard ging, zoals hij was gewend, voortvarend te werk.
Via Mediant zocht Richard verdere hulp en met Ruud maakte hij een plan van aanpak.

Ondersteuner

Na een half jaar stak hij zijn energie in een vrijwilligersfunctie bij het team Ambulant Enschede-Zuid van RIBW GO Overijssel als financieel ondersteuner.
“Ik wist veel van het UWV, de gemeente en de belastingdienst. Mensen helpen en ondersteunen vind ik mooi en daar heb ik mijn in verdiept. Bij  team Twekkelerveld, waar twee teams van RIBW GO werken, ben ik mij verder gaan ontwikkelen als ervaringsdeskundige.”

Richard was blij met de steun die hij hierbij kreeg van zijn vriendin en stagebegeleider Lotte Mens. Omdat Richard een beetje dyslexie heeft gaf Iris Deen hem taalkundige ondersteuning.

Droom

Richard is na drie jaar vrijwillige inzet op 10 juli 2019 in dienst gekomen van RIBW Groep Overijssel in Enschede breed. De dag ervoor, op 9 juli, mocht hij het certificaat Leergang Ervaringsdeskundigheid Oost Nederland (LEON), in ontvangst nemen bij hogeschool Saxion in Deventer.

“We hebben inmiddels  stappen gezet en het team ervaringsdeskundigheid verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd.” Voeg hij nog even toe.

“Ik kom uit een ondernemersgezin met de mentaliteit niet lullen maar poetsen. Dit werk was vroeger mijn droom. Toen wilde ik werken bij de eerste hulp, maar dat mocht niet van huis uit.
Het werk heeft me veranderd. Nu ben ik veel menselijker en rustiger, hoewel ik af en toe nog wel een kick nodig heb,” lacht hij.

Weg

“Met mijn oom en een kameraad, die ik al jaren ken, heb ik goede gesprekken. Met mijn oom sprak ik over de toekomst. Hij liet mij zien dat er meer is dan dit. ‘Er is altijd een weg naar boven’, zei hij. Ik heb de LEON  gehaald en ben ik gelukkig met mijn vriendin. Ze werkt in de psychiatrie. Met haar kan ik goed praten.”

Waar ik echt blij van word? Als cliënten die van ver weg komen, het licht zien. Dat ze wat anders zien dan ziek zijn en zich daarvan bewust worden. Daar word ik heel vrolijk van.”

Kwetsbaar

“Een paar weken geleden was er een incident op het werk. Dat raakte mij en ik ben even thuis geweest. Daarvan leerde ik dat we wel kunnen denken dat we alles kunnen maar dat is niet zo.Met veel hulp en steun heb ik de draad weer opgepakt. Je bent altijd kwetsbaar, je leert veel en daarom ben je sneller op de been.”

Richard 42 jaar, heeft als hobby zeilen, motor rijden en wandelen in de natuur.  Hij woont in Enschede.

Meer weten over zorg en herstel?

Team Enschede-Zuid biedt begeleiding in de verschillende wijken aan de zuidkant van de stad, waaronder Stroinkslanden, Wesselerbrink, Boswinkel, Stadsveld, Helmerhoek tot aan Boekelo.
Aanmelden? RIBW http://bit.ly/2mkgEiB

Contact
Onze professionals staan je graag te woord. Bel of mail gerust http://bit.ly/2kS2gOc