‘Elke stap vieren’

Martijn botste tijdens zijn studie Telematica aan Universiteit Twente op de grenzen van zijn eigen kunnen. Hij woonde en studeerde op de campus, had een bijbaantje, droeg bij als websitebeheerder voor de universiteitskrant en was actief met waterpolo en hardlopen. Toen zijn grootouders overleden en zijn ouders verhuisden kreeg hij het psychisch zwaar. De druk werd te groot en kleine problemen leken immens. Martijn was alleen nog maar met techniek bezig. Hij sliep niet meer. Zijn studie wilde niet vlotten en hij kreeg extreme angsten, waardoor hij het contact met de realiteit verloor.

Hulp
Nadat Martijn op advies van zijn ouders contact opnam met Dimence, werd vastgesteld dat hij gevoelig is voor psychose en hallucinaties. Daarna kreeg hij vier jaar hulp, therapie en psychische begeleiding. Hij ging weer bij zijn ouders wonen en moest zijn studie en werk afbreken. Stapjes Martijn vertelt wie en wat hem helpt te herstellen. De psychiatrisch verpleegkundige biedt een luisterend oor. Zij adviseert hem vanaf de beginperiode “simpel dingen te doen en dingen die goed gaan behouden zoals gezond eten en bewegen. Ze moedigde mij aan om contact met mijn familie te houden en grenzen aan te geven. Kleine stapjes nemen en elke stap vieren. Als ik iets goed doe bijvoorbeeld, dan beloon ik mezelf met een chocolaatje. Zij heeft mij een andere kijk op het leven gegeven.”

Samen
“Wekelijks bespreek ik met mijn RIBW-begeleider wat wel of niet goed werkt. Zoals boodschappen doen. Dat even niet meer lukte. Door het samen met mijn begeleider opnieuw te proberen, slaagde ik daarin. Hierdoor kreeg ik weer vertrouwen in mijzelf.” Legt Martijn uit. “Los een probleem op als het nog klein is en zorg dat dit ‘monster’ niet te groot wordt. De psychoses zijn minder geworden. Extreme angsten heb ik niet meer.” Martijn gaf vorig jaar met een presentatie bij Dimence inzicht in zijn problematiek.

Herstel buiten
“Met wandelen maak ik mijn hoofd leeg en krijg ik een andere kijk op dingen. Ik zie oplossingen. Zwemmen helpt mij ook om gedachten van mij af te zetten.” Martijn werkt buiten in de groenvoorziening bij het Kiemhuis. Dat vindt hij leuk: “Ik ben bezig met schoffelen, snoeien, hout hakken en soms doe ik wat voor Staatsbosbeheer zoals bomen inkorten zodat de greppel niet vol komt te liggen met takken.” De buitenman doet ook samen met een groep gepensioneerden vrijwilligerswerk in de tuin van het Museum Valse kunst en Glaskunst in Vledder. Ze vertellen hem mooie verhalen. Martijn is oom geworden van een neefje en twee nichtjes. Dat zijn lichtpuntjes. Daar geniet hij van.

Nieuw herstel
De buitenman maakt sinds december 2016 deel uit van een beschermde woongroep de Parade van RIBW GO in Steenwijk. Hij zet zich in voor het partnerberaad van RIBW GO.

Buitenliefhebber
Martijn gaat zijn grenzen verleggen. Hij reist eind april samen met vier bewoners en twee begeleiders van de Parade naar een zigeunergemeenschap in Roemenië en verblijft daar een paar dagen. Een Nederlands projectteam ondersteunt deze gemeenschap waar jongeren leven in armoede. Het biedt de Paradebewoners de kans iets te kunnen betekenen voor deze jongeren en te delen in de ervaringen die zij hebben in hun herstel. Bij het aangaan van deze reis gaat het ook over herstelthema’s zoals persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling omgaan met kwetsbaarheden en grenzen aangeven. De groep helpt de zigeunergemeenschap met een speeltoestel of een opknapbeurt van de gezamenlijke ruimte.

Meer informatie en donaties Paradereis
https://getfunded.nl/campagne/3131-parade-go-s-to-roemeni