Diny Vloedgraven: ‘Je eigen ontwikkeling mag je nooit stoppen’

Diny Vloedgraven initiatiefnemer van het Zelfregiecentrum in Raalte, dat van start ging in juni 2018, heeft plannen voor een andere aanpak op een nieuwe locatie. De ideeën ontstonden tijdens Burendag op 28 september toen cliënten van werkleerbedrijf Larcom en andere partijen interesse toonden voor het bijwonen van de activiteiten van het centrum.

Nieuwe aanpak

Het Zelfregiecentrum overhandigde op deze dag een petitie over de vraag en het aanbod van activiteiten aan wethouder Gerria Toeter. Vervolgens zat Diny samen met Vriendendiensten, de gemeentelijke beleidsmakers en zorgverzekeraars om tafel om een nieuwe koers te bespreken. Ook in het kader van het regionale werken in Raalte, Deventer, Olst en Wijhe. Ze licht haar plannen over deze aanpak toe.

‘Als je midden op de weg staat word je van twee kanten geslagen, zei Thatcher eens. De begeleider laat je los en bij de maatschappij hoor je ook nog niet. Je heb een tijdlang ondersteuning gehad en hoe moet je nu verder. Wat is nu de toevoeging dat je je eigen huis kunt onderhouden en hoe kun je je omgeving benaderen?’

Welzijn

‘Mensen leren te weinig over welzijn en zingeving. Dat wil zeggen het ontwikkelen van sociale vaardigheden in je vrije tijd om contacten op te doen in de buurt. Dan gaat het met name om mensen die op jonge leeftijd zorg ontvangen. De cliënt is gewend achterover te leunen, maar je eigen ontwikkeling mag je nooit stoppen,’ legt initiatiefnemer Diny uit.

Essentie

‘Zorg brengt verplichtingen met zich mee. Zelfstandigheid ontwikkelen is eigen verantwoordelijkheid. Ik wil cliënten nadrukkelijk zeggen: ‘De tijd van zorg en altijd zorg is voorbij. Je kunt niet tot je tachtigste zorg ontvangen. Cliënten moeten aangesproken worden op hun mogelijkheden, op hun potentie.  Dat moeten ze ontwikkelen. Mensen moeten niet alleen vogelhuisjes maken. Daar wil ik vanaf. Ga op zoek naar wat bij je past. Dat is de essentie van het leven.’

Rust, reinheid en regelmaat

‘Mensen die de basis niet goed leren, hebben hun huishouden later niet op orde.  Rust, reinheid en regelmaat. Dat is de basis van je leven. Daarom wordt ziek zijn naar gezond gedrag gemotiveerd. Je moet jezelf aanzetten tot goede voeding en een uurtje per dag het huishouden bijwerken. Dan ben je rond en heb je minder chaos in je hoofd.

Straks willen we deelnemende cliënten leren koken, wassen en schoonmaken. Daar hoort ook een certificaat bij. Deze opties zijn ook bedoeld voor cliënten die minder geschoold zijn. Je moet hen ondersteunen zodat ze elkaar ook kunnen helpen. Wij kunnen ze dat leren.’
Het Zelfregiecentrum heeft voor deze aanpak boerderij Strunk aan de Deventerstraat op het oog. Deze locatie heeft een keuken en mogelijkheden voor een moestuin. ‘Het is een historische plek in het dorp, die momenteel wordt verbouwd. Volgend jaar juni hoop ik dat we de sleutel in ontvangst kunnen nemen.’ glimlacht Diny.

13 november stond een leersessie op de agenda over het onderwerp cliënt en ontwikkeling. Diny sprak met andere partijen verder over de mogelijkheden voor inwoners en problematische gezinnen.

Totaalplaatje

Het centrum trekt dagelijks circa dertig deelnemers. ‘Op woensdag is het hartstikke druk,’ geeft Diny aan. ‘Dan komen de mensen ook vanuit de dorpen koffie drinken. Mensen kunnen alles op hun eigen manier doen. Dat is gewoon erg leuk.’  Het Zelfregiecentrum had eerder de brandweer en EHBO op het programma, een beweegmakelaar en er is een wandelgroep opgezet. Deelnemer Natascha organiseert bijvoorbeeld vanmiddag de activiteit herfstbakjes maken en zoals altijd kunnen mensen lekker lunchen. ‘Zo heeft iedereen iets in zich wat het totaalplaatje rond maakt. Met de coördinatie vanuit Vriendendienst Deventer, zijn Fieke of Lisan en vaste invalkracht Almira aanwezig om de aanwezige deelnemers te ondersteunen.’

Eigen regie

‘Wij cliënten zijn onze eigen regievoerders. De vraag vanuit de doelgroep geeft sturing aan wat het aanbod moet zijn. Wij zijn een tussenstation. Iedereen weet wel van zichzelf wat bij hem past. Mensen die net uit de zorg komen, zeggen over het centrum. Hier werk ik aan mijzelf.

Dromen

‘Het centrum is ontstaan door dromen niet los te laten, maar ze te verwezenlijken. Het Zelfregiecentrum is een plek waar mensen met een kwetsbare beperking zich weer waardig voelen en er toe doen.’

Diny Vloedgraven, ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van het Zelfregiecentrum in Raalte, zet zich als cliënt vanaf 2013 actief in voor de cliëntenraad RIBW GO en werkte eerder in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Meer informatie

https://www.vriendendienstendeventer.nl/zelfregiecentrum-raalte

Adres

Zelfregiecentrum Raalte
Kerkstraat 13

Openingstijden

maandag en woensdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.