Berend Nijborg: ‘schilderen is ontspannen’

De werken van de alom bekende schilder Berend Nijborg uit Hardenberg zijn op verschillende locaties van RIBW Groep Overijssel te bewonderen. In de gangen en de kantoren van Team BW Bruchterweg en zelfs in de kamer van voorzitter Jan-Willem Bedeaux prijkt een mooie creatie aan de muur.

De kunstenaar schildert drie dagen per week bij Art Crew en ontwikkelt zich steeds verder. Eén dag is hij actief met de dagbesteding voor RIBW GO aan de Stuwdijk. Daar verwerkt en bewerkt hij momenteel allerlei soorten buizen. Daarnaast draagt hij bij aan het Partnerberaad. Berend krijgt steun van begeleider Jetty Bouwhuis.

Lekker

‘Ik gebruik de stijl van Vincent van Gogh. Schilderen is ontspannen en ik zit lekker in mijn vel. Zo van hé! Weer één gemaakt. Ik schilder uit de losse hand met een eigen structuur. Dan maak ik eerst een tekening met de lijnen. Ik kreeg een tip van een goede vriend, die hoogleraar schilderen en tekenen is geweest. ‘Een schilderij moet je opbouwen’ zei hij. ‘Niet te strak met het potlood’. Als ik een hoedje op zet ben ik net van Gogh, maar ik heb nog wel een oor,’ grapt hij.

Stratenmaker

Vroeger was Berend, die in Zuidlaren is opgegroeid, stratenmaker in Nederland en Oost-Duitsland. Toen hij weer in Nederland kwam, kreeg hij zijn status niet terug en ging mede daardoor, met de verkeerde jongens om, dronk de één na de andere en belandde op straat. Berend werd opgenomen bij Dimence en met hulp van de medewerkers van de instelling ontdekte hij zo’n tien jaar geleden de kunst van het schilderen.

Oren

Van zijn twintig voltooide werken, verkocht Berend er tien. De werken met een pauw en een koe hangen in de gezamenlijke ruimte en het kantoor van Team Bruchterweg. Het doek met de kat is een bijzonder werk. ‘Daar verschijnt van Gogh van achter en hun oren raken elkaar,’ licht Berend toe.

Donker

Het schilderwerk met de rode velden is een zelfportret. Het hangt in de gang waar Berends kamer op uit komt. In de woonkamer heeft hij ‘De creatie met duistere tijden’ een centrale plaats gegeven. In het midden staat een blauwe kerk met op de voorgrond witte huisjes. Het bos, links ervan, stelt de donkere periode voor. “Het houdt je van de straat,’ lacht hij.


Kunst bekijken

Ben je benieuwd naar de kunstwerken van Berend? Kijk dan eens bij Samen actief – Werk van cliënten en klik op Berend.

Ben je cliënt bij RIBW GO en maak je zelf ook kunst die je graag een plek wil geven op dit portaal? Neem dan contact met ons op middels ons contactformulier.

Meer weten over RIBW GO?

RIBW GO heeft locaties verspreid over heel Overijssel, zie voor meer informatie www.ribwgo.nl.