Naastbetrokkene in coronatijd bij RIBW GO

Mijn broer heeft een zelfstandige woonplek binnen beschermd wonen bij RIBW GO. Als naastbetrokkene kom ik regelmatig bij hem op bezoek en het is fijn om elkaar te spreken en samen gezellige activiteiten te ondernemen. Denk aan een spelletje dammen, aandacht voor het aquarium en gesprekken te voeren over wat hem bezighoudt. Dan vertel ik hem ook over mijn eigen belevenissen die hem interesseren. Zo delen we veel met elkaar.

Zelf ben ik werkzaam bij een kleinschalige woonvorm van beschermd wonen. Op deze werkplek heb ik regelmatig contact met cliënten. En nu zitten we in een periode van een Corona crisis. Daardoor zijn er hier in Nederland en ook wereldwijd veel zorgen over kwetsbare mensen. Zo maak ik me ook wel eens zorgen over mijn broer.

Door de corona weet je bijvoorbeeld niet goed hoe je het contact gaat onderhouden met je naaste. Omdat ik in het begin ook niet goed wist: waar doe je goed aan?. Wel of niet op bezoek gaan?. We hebben dit samen besproken en besloten om het contact telefonisch op te pakken. Hierdoor was er regelmatig contact. Tot nu toe hebben we beiden geen klachten die te maken hebben met het coronavirus. Daarom heb ik afgelopen week besloten toch een bezoek te brengen aan mijn broer, uiteraard in overeenstemming met alle maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden en dergelijke.

Dat houdt in zodra mijn broer mij in de auto ziet aankomen, hij de deur open doet en terug gaat naar de zitkamer waar hij op zijn eigen plek plaatsneemt. En ik kom dan vervolgens binnen en neem plaats in een stoel op anderhalve meter afstand. Het klaarmaken van eten en drinken wordt door één van ons tweeën gedaan. We letten erop dat er geen fysiek contact is. Bij het verzorgen van het aquarium is, zoals ook bij het verzorgen van eten en drinken, één van ons tweeën actief en de ander is op afstand passief en zo wisselen we dit af. Wat kan je het dan waarderen dat je op bezoek gaat en je elkaar weer face to face ziet!

Geef een reactie