‘Koken vult je dag en draagt bij aan gezond leven’

In deze periode met minder afleidende activiteiten, heb je vaak extra tijd om nieuwe vaardigheden te leren. Hoe je bijvoorbeeld een gezonde taart maakt of een gemakkelijke gezonde maaltijd.
Josua Oechies vertelt over koken tijdens de Corona crisis. Josua, chef-bedrijfsleider en tegelijk begeleider, begon acht jaar geleden met zijn restaurant Vidiveni in Zwolle.
In dit restaurant bestaat het team voor een groot deel uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. In de keuken is onder meer een cliënt actief van RIBWGO, een medewerker via het UWV en de stagiaire van het Deltion College. Ze werken met een wisselende inzet.’

Mogelijkheden

‘We hebben geen vaste menukaart. Dat houd iedereen scherp. We kijken naar de mogelijkheden van de medewerkers en passen de werkzaamheden daarop aan. In de keuken van Vidiveni werken we met producten die voornamelijk uit eigen regio komen. Wij koken met een Dutch Cuisine gedachte.’

Gezond leven

‘Koken vult je dag en draagt bij aan gezond leven. Zelf koken is gezond en veel lekkerder. Je kunt er je eigen draai aangeven en het is gunstig voor je portemonnee. ‘Je begint met wat wil ik eten en wat is in de aanbieding. Als je groenten koopt, let dan op de seizoensgroenten en de aanbiedingen. Koop bijvoorbeeld verse groenten en fruit op de markt. Dan ben je er ook even uit.’

Rondje koelkast

‘Ik was veel thuis, gaf mijn kinderen les en ik ging meer koken. Ik probeerde zuurdesembrood te maken. Dat kost tijd. Ik maak wel eens een rondje koelkast, zoals we dat thuis noemen. Dat is een gerecht met zoete aardappel, tomaat en gewoon alle beetjes groente erbij die je nog in de koelkast hebt liggen. Zoals prei en wortel. Dat zet je met wat water op en wat (oosterse) kruiden zoals Garam masala. De groenten vermengen zich met elkaar omdat je het stooft. Laat het dan een tijdje rustig pruttelen met het deksel erop. Dan heb je in een handomdraai een betaalbare groenten stoofpot.’

Invulling

‘We zijn nu weer twee weken open. Ik dacht dat het maar een maandje zou duren. We hebben wel gewerkt anders vervreemd je van elkaar. We waren bezig met het onderhoud van het restaurant en een nieuwe menukaart.

Het is pijnlijk duidelijk geworden hoe belangrijk het is om een zinvolle invulling van je dag te hebben. Van thuiszitten word je passief. Dat merkte ik toen ik hier weer begon. Ik was kapot aan het eind van de dag en dan voel je hoe slecht het eigenlijk is als je thuis zit en niet veel doet.’


Meer informatie

https://zwolle.ribwgo.nl/menu/wat-kan-er-in-zwolle/dagbesteding/vidiveni.html
https://www.vidiveni.nl/

Geef een reactie