Wat is een ervaringsdeskundige?

Een ervaringsdeskundige of begeleider met ervaringsdeskundigheid is iemand die zelf ervaring heeft of heeft gehad met psychische problematiek. Hij of zij weet als geen ander hoe het is om leren om te gaan met psychische problemen en de gevolgen die dat heeft voor je dagelijks leven. Een ervaringsdeskundige heeft veel ervaring opgedaan tijdens de behandeling en weet wat een herstel proces inhoudt, dat herstel altijd mogelijk is.

Wat doet een ervaringsdeskundige?

Een ervaringsdeskundige of begeleider met ervaringsdeskundigheid ondersteunt je met het leren omgaan met je kwetsbaarheden. Uit te gaan van je mogelijkheden, rekening houdend met je beperkingen. Weer gericht te zijn op de toekomst en de regie over je eigen leven (weer) op te pakken. Ze bieden vooral een luisterend oor. Het gaat daarbij vooral om herkenning. Zij kunnen vanuit hun eigen ervaring vertellen over de strategieën die ze zelf gevolgd hebben om weer de regie terug te krijgen over hun leven.

Ervaringsdeskundige inzetten?

Binnen RIBW Groep Overijssel zijn steeds meer ervarings-deskundigen en begeleiders met ervaringsdeskundigheid, actief. Wil jij graag eens praten met iemand die ‘hetzelfde’ als jij heeft meegemaakt? Die je kan ondersteunen in jouw toekomstperspectief? Meld dit dan aan je begeleider of neem contact op met de adviseurs Herstel & Ervaringsdeskundigheid.

Jiska Ouwerkerk en Gerdien Pleysier zijn adviseurs Herstel & Ervaringsdeskundigheid. Zij helpen bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid. Heb je een vraag aan hen? Neem gerust contact op.

Jiska Ouwerkerk
j.ouwerkerk@ribwoverijssel.nl
06 23 21 03 42

Gerdien Pleysier
g.pleysier@ribwoverijssel.nl
06 23 20 91 60