Werken aan herstel

Actief werken aan je eigen herstel? Dat kan in een herstelwerkgroep en/of door het volgen van een herstelcursus. Lees er hieronder meer over of download hier de flyer.

Aanbod

Een herstelwerkgroep is een zelfhulpgroep waarin je kennis maakt met het begrip Herstel. In een herstelwerkgroep ervaar je steun aan elkaar door je ervaring te delen, je zult merken dat je niet alleen bent in je herstel. Aan de hand van herstelthema´s deel en bespreek je situaties met elkaar.

Anderen die in dezelfde situatie hebben gezeten zien, vaak beter waar je goed in bent en wat misschien nog lastig voor je is. Hierover ga je met elkaar in gesprek.

Chantal: ´Ík voel me erg op mijn gemak en ik voel me gesteund.´

Voorbeelden van thema’s zijn:

  • kwaliteiten en valkuilen
  • bronnen van steun
  • dromen en zingeving

Je mag natuurlijk ook zelf een thema aandragen.

Een herstelwerkgroep bestaat uit maximaal 8 deelnemers en wordt geleid door een ervaringsdeskundige.

De wens is dat de groep uiteindelijk zelfstandig kan bestaan doordat een van de deelnemers ´´kartrekker´ wordt. Je bepaalt zelf hoe lang je deelneemt aan de herstelwerkgroep.

Ben je herstellende van een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving en wil je graag zelf actief aan je herstel werken en de kracht uit jezelf halen? Doe dan mee met de cursus  ‘Herstellen doe je zelf’.

Deze cursus helpt om:

  • inzicht te krijgen in je eigen herstel
  • herstelervaringen met anderen te delen en herkenning, erkenning en steun te ervaren
  • weten welke waarden voor jou belangrijk zijn en eigen keuzes te maken
  • meer grip te krijgen op je eigen situatie en toekomst door het herwinnen van eigen kracht.

Leonie: ´Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent´

Meedoen aan Herstellen doe je zelf geeft hoop en zelfvertrouwen. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. De cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundigen. De groepsgrootte varieert van 6 tot 10 deelnemers.

Durf jij in te zoomen op je eigen herstelproces en hierover in gesprek te gaan? Maak foto’s van dat wat jou leven betekenis geeft.  Ontdek door het maken van een fotoverhaal hoe je om kunt gaan met kwetsbaarheid en zin kunt geven aan je leven.

Foto’s helpen om verhalen te vertellen die je in woorden niet kan overbrengen. Het voelt veilig en ontspannen om samen met beelden te werken. Foto met een verhaal geeft zelfvertrouwen omdat je kijkt naar wat je kunt en wilt.

Henk: ´ik had foto’s gemaakt van fietsen omdat ik wil afvallen. Ondertussen ben ik 20 kilo afgevallen.´

Voor de cursus is het fijn als je een digitale fotocamera of mobiele telefoon met camerafunctie kunt meenemen.

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en wordt gegeven door een ervaringsdeskundige. De groepsgrootte varieert van 6 tot 10 deelnemers

WRAP (Wellness Recovery Action Plan) is een praktische methode voor zelfonderzoek, een toevoeging aan alles wat je al weet van jezelf en wat werkt voor jou. WRAP helpt om tijdig een crisis te voorkomen en verder te gaan met je herstel. Stap voor stap leer je meer grip krijgen op je leven en wat jou een goed gevoel geeft.

Tijdens de training deelt ieder zijn of haar ervaringen in de groep, zodat je elkaar steunt en inspireert. Je oefent met verantwoordelijkheid nemen en op te komen voor jezelf.  In je persoonlijke WRAP Werkboek geef je geleidelijk steeds meer vorm en inhoud aan jouw eigen plan.

Ron: ´Ik kreeg door de WRAP het gevoel dat ik inzicht kreeg in mijn kwetsbare kant. Het is mijn houvast om op een goede manier om te gaan met mijzelf.´

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundigen. De groepsgrootte varieert van 8 tot 10 deelnemers.

WRAP in Raalte van start!

De WRAP gaat in Raalte van start op woensdag 15 september 9:30-12:00 en beslaat 8 wekelijks terugkerende bijeenkomsten.

Locatie: Vriendendienst Deventer, Kerkstraat 13 in Raalte.

Data: 15-09, 22-09, 29-09, 06-10, 13-10, 20-10, 27-10, 03-11

Aanmelden kan bij Sandra Westerik, ervaringsdeskundige en de WRAP facilitator van deze cursus.

Sandra Westerik s.westerik@ribwoverijssel.nl 06-20596434 of via opgaveherstelcursussen@ribwoverijssel.nl

 

HOP (Honest, Open & Proud ) is een praktische training in openheid over psychische kwetsbaarheid.

Open zijn over je kwetsbaarheid is een keuze; jouw keuze. In de training ontdek je hoe je goed onderbouwd  kunt praten over kwetsbaarheid: eerlijk, open en trots. Wanneer vertel je over je kwetsbaarheid en hoe ga je om met een ´gat´ in je cv? Er wordt  in de cursus aandacht besteed aan zelfstigma en het vertellen van je eigen (herstel)verhaal.

Amed: ´Door de Hop werden mijn ogen geopend. Zo kan ik mezelf blijven.´

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundigen. De groepsgrootte varieert van 6 tot 8 deelnemers.

 

 

Heb je nog vragen?