Chantal (41) helpt in Almelo 80 à 90 mensen met psychische problemen: ‘Heb ook zelf de bodem aangeraakt’

Het project MensdoorMens wil zelfstandig en op een nieuwe locatie verder. De vrijplaats voor zelfregie en herstel voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, is onderdeel van Stichting De Klup en gevestigd in voormalige school De Hagedoorn in Almelo.

Twee jaar na de oprichting is MensdoorMens toe aan een nieuwe stap, vertelt ervaringsdeskundige, oprichter en coördinator Chantal Soepboer (41).

1. Vanuit welke levenservaringen heb jij MensdoorMens twee jaar geleden opgericht?
„Ik ben zelf psychisch kwetsbaar, heb niet altijd gelukkige keuzes gemaakt in mijn leven. Jong uit huis, veel baantjes gehad in onder meer horeca en bij Menzis. Maar ik kwam op straat te staan en in de schuldsanering terecht. Ik kan je zeggen: ik heb de bodem aangeraakt, verder kon ik niet zinken. Ik kwam bij hulpverlening en heb nieuwe energie en inspiratie gekregen van de mensen die me hielpen. Ik kreeg hoop en houvast, ben zelf boeken gaan lezen die mijn therapeuten ook lazen. Zo werd ik ervaringsdeskundige en heb dit opgericht.”

2. Welke instanties hebben je daar bij geholpen?
„Ik heb medewerking gekregen van de gemeente, ook financiële steun uit het innovatiefonds. Het Kansfonds was co-financier. Stichting De Klup heeft me enorm geholpen. Daar valt dit project onder. Ik ben daar 24 uur per week in dienst. De Hagedoorn was een perfecte opstartplek, ik heb hier een mooie ruimte mogen inrichten.”

3. Maar nu is MensdoorMens toe aan een nieuwe stap?
„We hebben meer ruimte nodig voor onze activiteiten, cursussen, trainingen en therapieën. We willen verder onder een eigen stichting. Het bewonersinitiatief De Hagendoorn heeft haar eigen succes. We willen hier niemand voor de voeten lopen. En we blijven samenwerken met De Klup. Dat is voor ons heel belangrijk.”

4. Hoe veel mensen met psychische problemen hebben jullie al kunnen helpen?
„We doen in principe niet aan registratie. Maar door corona kwam alles stil te liggen en we wilden contact houden met onze deelnemers. Toen zijn we een lijst gaan maken. We kwamen tot tachtig, bijna negentig.”

5. Wat is de kern van het succes van MensdoorMens?
„Ervaringsdeskundigheid. De drempel is hier laag. Op deze ontmoetingsplek voelen ze zich op hun gemak, vallen schaamte en taboes weg. Iedereen is hier welkom, met of zonder diagnose. Deelnemers helpen elkaar ook. Dat alles geeft mij heel veel voldoening.”

Bron: TC Tubantia

Geef een reactie