In het licht van: Anders

Ook bij cabaret kent met een zomervakantie waarin het optreden op een laag pitje komt te staan. Een mooie tijd dus om aan je set te werken. Ikzelf ben hier geen uitzondering op en dus ben ik vol goede moed begonnen aan nieuwe grappen.

De meeste cabaretiers vinden dit deel over het algemeen het minst leuke deel van cabaretier zijn, maar ik heb daar minder moeite mee. Waar het overgrote merendeel op het podium wil staan en in contact wil zijn met het publiek vind ik het creëren van iets nieuws ook leuk en eigenlijk is dat wat ik met het schrijven juist doe.

En het is ook weer eens wat anders. Die grapjes over huisuitzettingen en alles letterlijk nemen ken ik inmiddels ook wel een keer. Logisch, zult U denken, want je hebt ze zelf bedacht. Dat is helemaal waar, maar in het begin van een nieuw seizoen met een nieuwe set is het toch altijd maar weer afwachten hoe je grappen zullen vallen.

Vaak komen er spontaan nieuwe grappen bij op het podium en een aantal grappen zal een snelle dood sterven. Zo’n nieuwe set is dus spelen met een onzekerheid. Voor mij dubbel lastig, want ik vul normaal gesproken alles al in en leef daar naar. Ik mijd onzekerheden en maak alles alvast een zekerheid, zodat niets tegen kan vallen. Dat je daarmee ook in de problemen kan komen of dat je je voor niks hebt lopen opwinden of in zenuwen hebt gezeten neem ik maar op de koop toe.

Maar gek genoeg zie ik altijd uit naar mijn eerste optredens met mijn nieuwe set. Ik ben benieuwd welke grappen goed vallen en welke juist moeilijk gaan. Daarnaast vind ik het ook spannend of ik juist ter plekke nieuwe grappen weet te maken, want vaak zijn dat de leukste.

Op het Cliëntenportaal is het niet veel anders. De omgeving voor de willekeurige bezoeker is totaal nieuw en het zal voor velen ook even zoeken zijn waar ze tegenwoordig alles kunnen vinden, maar voor ons redactieleden is er relatief weinig veranderd. Natuurlijk we werken met een andere tekstverwerker, waar we ook nog aan een aantal veranderingen moeten wennen en waar we zeker nog niet alle mogelijkheden van kennen, maar het brengen van nieuws is ook hier gewoon aan de orde van de dag. Daarnaast kan ik me troosten met de gedachte dat dit nu al de derde website is, waar ik met dit tekstwerkersprogramma bezig ga. En ondanks het feit dat ze allemaal toch wel iets afwijken qua mogelijkheden, is de basis bij alle drie hetzelfde.

En daar is dan weer de vergelijking met cabaret. Hoewel ik een nieuwe set heb, blijft de basis hetzelfde. Je vertelt een aantal verhaaltjes met grappen erin met als doel het publiek te vermaken. En niemand wil ook steeds dezelfde grappen horen, net zomin als dat U steeds hetzelfde nieuws wil lezen. En dan is het lezen in een nieuw jasje juist ook weer leuk.

Ik ga weer aan de slag met het schrijven van nieuwe grappen en nieuwe stukjes voor dit Portaal en wens iedereen alvast een prachtige zomer. Hij is in ieder geval qua weer al goed begonnen. En Uw weg op dit portaal gaat U ook vast vinden.

Geef een antwoord