Door Lotje getikt: Maatwerk

Heerlijk hè dat maatwerk. Nederlands is soms een moeilijke taal en soms begrijpen sommige personen een woord niet. Dit is ook bij het woord maatwerk, en verzinnen graag andere betekenissen. Volgens de dikke van Dale is het heel simpel en is er geen andere uitleg dan: Op maat gemaakt bijvoorbeeld kleding. Werk dat precisie en flexibiliteit vereist

Uitleg

In mijn ogen is er maar één uitleg mogelijk men maakt iets wat precies past. Of het nu om kleding, rolgordijn, bureaustoel of werk gaat. Men zoekt naar een oplossing die nodig is om iets te kunnen doen of het gebruik er van mogelijk te maken. Zo is het niet verstandig om iemand met rugklachten werk te laten doen waarbij de rug zwaar belast wordt. Men gaat op zoek naar een baan of vrijwilligerswerk waar de rug ontzien wordt.

Stigma

Het is ook heerlijk hoe men gestigmatiseerd wordt zonder precies te weten wat de feiten zijn. Zodra je aan de kant staat om wat voor reden ook dan denkt iedereen die doet niets en houdt zijn hand op. Geld wil men wel maar verplichtingen niet. Toen ikzelf via een truc weer ingeschreven kon worden na een 10 jaar lange (bureaucratische) martelgang en via de gemeente een kans op een baan kreeg. Vroeg de ambtenaresse welk vrijwilligerswerk ik zou opzeggen. Het antwoord was nul komma nul in de periode dat ik meer dan 50 uur in de week werkte deed ik zelfs meer als vrijwilliger dan nu. De baan gaat maar om 28 uur. En ik zit niet graag stil.

Maatwerk?

Door de ziekmeldingstruc kon ik me eindelijk weer als werkzoekende inschrijven bij het arbeidsbureau. Precies in de periode dat ik werkeloos werd was er een 3 maanden durend tijdelijk wetje dat niet het arbeidsbureau maar de Detam voor mij aansprakelijk was. De Detam was hier  niet op ingericht en kon niets doen. Het arbeidsbureau weigerde mij in te schrijven. De weg naar arbeid was dicht gegooid.

Bureaucratie

Het gekissebis tussen de instanties wie voor mij verantwoordelijk was duurde ruim 10 jaar. Iets wat bijna niet te geloven is. Zodra je probeert een baan te vinden wil de nieuwe werkgever weten wie je bent en welk arbeidsverleden je hebt. Dat kon niet omdat het arbeidsverleden bij het UWV niet bekend was. Ook door een foutje in de mammoet wet werd mijn diploma pas 20 jaar na dato erkend. Bij  de Detam was ondertussen ook niets meer te vinden. Alleen bij het UWV was er een aantekening zonder ooit gekeurd te zijn dat ik knettergek was.

De kans

Via de sluipweg van een ziekmelding kon ik me in gaan schrijven als werkzoekende. Eindelijk weer een kans op een baan. Na 10 jaar pure bureaucratische ellende wilde ik graag weer aan de slag. Helaas dat kon ik vergeten mijn opleiding was nu bekend alleen ondertussen omdat ik niet stil zat te hoog voor bemiddeling. Mijn  gegevens verdwenen gelijk in de vergeetlade.

Maatwerk?

Kijk ik op het maatwerk terug dan kan ik alleen maar concluderen dat er personen zijn waar geen maatwerk voor beschikbaar is. Vooral in de GGZ komt dit regelmatig voor. Zonder bemiddeling is het zeer  moeilijk en soms onmogelijk om een baan te vinden hoe graag men dat ook wilt. Het zou dus passend zijn als men daar ook eens aandacht aan besteedde.

Het stigmatiseren is uiteindelijk heel makkelijk.

Er is nu maatwerk.

Hij of zij werkt niet ………………. vul maar in.

 

Marteb

Geef een antwoord