Door Lotje getikt: De lente

Een oude kreet die winkeliers gebruikte om de verkoop weer op gang te krijgen was ‘Geachte cliënte het is lente’. Na deze kreet stonden de artikelen die men graag wilde verkopen; vooral voor voorjaarsartikelen.

Volgens de kalender is op 20 maart de lente gestart, in mijn ogen de mooiste tijd in het jaar.

Gelukkig houdt de natuur zich niet altijd aan de door mensen bepaalde seizoensperiode. De natuur had al veel eerder besloten dat de winter voorbij was en schudde het winterpak van zich af. In januari zag ik in Lemelerveld op beschutte plaatsen de eerste bloemetjes opbloeien. In februari volgden de eerste uitlopers  van de bladerpracht die de bomen en struiken gaan bekleden. Nu op de dag dat de lente start staat de magnolia naast mijn huis in volle bloei. En zeg ik terecht ‘geachte cliënte het is lente’.

Godsteken

Volgens mij is de lente het teken van God dat alles na de donkere dagen weer goed komt. De natuur verfrist zich en toont al zijn kleurenpracht aan ons. Ook de regenboog (Gods teken van hoop aan ons) heb ik de laatste dagen regelmatig gezien. Zelfs een keer dat beide uiteinden van de regenboog als het ware de grond in gingen. De bijbel is volgens velen een sprookjesboek, voor mij absoluut niet. Ik probeer naar de wijsheden die daar instaan te leven. Naar de beide goudpotten die volgens de sprookjes aan het eind van de regenboog staan heb ik niet gezocht, dat is het enige sprookje wat aan de regenboog kleeft.

De donkere periode van het jaar is gelukkig weer voorbij het leven lacht ons weer toe. Eindelijk kan ook ik het donkere winterpak van mij afschudden. Ik leef weer helemaal op.

Corona

En dan verschijnen er opeens weer donkere wolken aan de horizon op. Het coronavirus. Ieder jaar is er wel een griepgolf die vooral ouderen zwaar treft. Vooral oudere personen in een slechte conditie of ziek. Daar sloeg de griep genadeloos toe.

Spaanse griep

Het coronavirus wordt wel eens vergeleken met de Spaanse griep die ongeveer 100 jaar geleden door Europa trok. Mijn opa en oma verloren hier 2 kleine kinderen aan. Mijn opa en oma hebben dit verdriet in stilte gedragen en mijn vader heeft hierover weinig verteld. Mijn tante, hun vierde kind, werd na de griepgolf geboren. Nu jaren later besef ik pas dat opa zich tot God bekeerde terwijl hij daarvoor niet kerkelijk was. Hij stond altijd klaar om andere te helpen die dit nodig hadden.

Mentaliteitsverandering

Mede door de Spaanse griep en de oorlog veranderde mijn opa van niet kerkelijk naar een gelovig persoon die altijd om zich heen keek en hielp waar het nodig  was. Zelf heb ik van huis uit meegekregen dat het geloof ook betekent om rond om je heen te kijken en waar je nodig bent.

Rondkijken

Nu zie ik door de coronavirus die rond zich heen grijpt dat er meer mensen rond om zich heen kijken. Men beseft nu dat door er samen de schouders onder te zetten het virus bedwongen kan worden. Men beseft dat er buren zijn die geholpen moeten worden.

Eindelijk luistert men beter naar wat Jezus ons vertelde. Kijk om je heen en help je naaste die dat nodig heeft en wandel in zijn voetsporen.

Lente en regenboog

Gods teken van hoop aan ons is waar we ons vast kunnen houden. Het komt uiteindelijk allemaal goed. Al behoor ik tot de risicogroep, ik vertrouw door mijn geloof op hem en hoop 100 jaar te worden. Of dit lukt weet ik natuurlijk niet. Maar het wel is lente!

Marteb

Geef een reactie