Door Lotje getikt: Bosbouw

Ruim 55 jaar geleden werd me al verteld  dat hoe hoger je kwam richting het noorden des te minder loofhout er groeide. Het naaldhout nam langzamerhand de overhand en het loofhout verdween. Dat klopt absoluut niet.

Mijn vakleraren waaronder de heer Valk, een autoriteit op gebied van hout en mede-oprichter en directeur van de UTS meubilerings en houtbedrijven, hadden het fout. Zodra je tegen de boomgrens bent is er maar één boom die je nog ziet, en dat is niet een naaldhout soort. Al het loofhout is allang vertrokken maar een is een echte kanjer en die groeit er nog steeds. Je vind ze aan de bosranden en ze beschermen het bos tegen branden door dat ze niet snel branden. Het is de berk.

Loofhout

De loofhout soorten die in het midden van Europa groeien zoals de eik en diverse vruchthout bomen hebben zo hun eigenschappen. De berk beschermt het bos alleen. Een aantal boomsoorten dulden geen andere houtsoort in de buurt zoals de eik. De eik verzuurt de grond om zich heen zodat er een open ruimte rond de eik ontstaat. Door deze open ruimte rond de eik ontstonden de meest verwarrende sage en verhalen. Bij het benaderen van de boom in de nacht dacht men door de grilligheid dat er de meest vreemde dingen  rond de boom waren. Heksen en tovenaars hielden daar hun rite om zo dicht mogelijk bij de onderwereld te zijn.

Naaldhout en berken

In het hoge noorden groeien dus vooral de naaldhout soorten en de berk. Deze geweldige boomsoort houd het langste stand in al zijn grilligheid. En dat doet de berk in al zijn grilligheid soms zelfs horizontaal en dan opeens toch omhoog. Ook vertoont de berk de groei van een struik door zijn vele vertakkingen en beschermt de andere bomen. Hij herstelt heel snel bij brand en je zou kunnen zeggen dat de berk de cursus herstel van het RIBW GO met goed gevolg heeft gedaan.

Door de grilligheid in de groei heb je er in de zomer als het licht blijft geen last van. In de wintertijd is het amper licht en vooral bij schemerlicht neemt de grillige groei de meest angstaanjagende vormen aan.

Trollen

Het is dus is dus niet zo vreemd dat zodra men de berken in het duister benadert de verhalen en sage over trollen en kobalten zijn ontstaan. Als men ooit het  schilderij ‘de schreeuw’ heeft gezien begrijp je waarom de verbeelding levend word.

Bosbouw

In Nederland zijn de milieu fanaten zeer druk bezig met het constant klagen over het bosareaal in Nederland. Iedere boom die gekapt wordt is een milieuramp. Zo wordt het door hun in de media gebracht. Een  moord is bijna minder erg. Even terug naar de werkelijkheid. De gemiddelde  boom gaat iets  meer dan 30 jaar mee. Het loofhout in Nederland gelukkig wat langer. Bomen die eeuwen oud zijn zijn zeer zeldzaam. De meesten halen de 100 jaar echt niet.

De natuur

Mede door de  berichten in de media krijgen we het idee dat het slecht is gesteld met ons bosareaal. Gelukkig valt het mee. Het aantal bomen is in de afgelopen 100 jaar ruim verdubbelt. Ook houdt men geen rekening met het herstel van de natuur. Die is sterker dan dat men denkt. In de jaren 80 was de Regge de meest vervuilde rivier in Nederland. Dit kwam mede door de textiel industrie. Nu behoort hij tot de schoonste rivieren.

In het noorden herstelt de natuur een groot deel van de bossen. Men laat op veel plekken de natuur zijn eigen gang gaan en plant later het naaldhout. Dit om ziekte in het naaldhout te voorkomen. In de huidige bossen is de eentonige, dicht op elkaar geplante, bomen de reden van de naaldhout ziekte.

Drukte

In Zweden maakt men zich minder druk over de bomen zoals bij ons. Men laat de natuur grotendeels zijn gang gaan. In Nederland helaas niet. Tijdens de melkplas en boterberg ellende zijn er maatregelen genomen om deze te beperken. In die tijd deden studenten uit Wageningen een onderzoek naar de zuurgraad van de bossen. Melk wat een baar is is het tegenovergestelde van een zuur dat werd gebruikt om een stuk bos te ontzuren. De boeren die van hun melk af wilden deden graag mee. Ook het journaal besteedde veel aandacht aan het project. Op de tv verschenen beelden van jonge helden die de problemen zouden op gaan lossen.

Helden

Welke helden? Men was bezig in een eikenbos de zuurgraad omlaag te brengen. Een zuurgraad die door de eik zelf hoog gemaakt was en niet door de zure regens. Gelukkig herstelde de eik de schade aan het bos zelf en is alles weer hersteld en is de zuurtegraad  weer optimaal hoog. Ook het verhaal over de zure regens heeft zijn vraagtekens. Drenthe en Overijssel, de provincies die duizenden jaren geleden zijn ontstaan door de zure regens. Het zou nog duizenden jaren duren voordat de mens zijn eerste stappen er heeft gedaan? Wat is er echt waar?

Tijdens mijn dienstplicht periode klaagde men over het verdwijnen van de kikker en ook dat je geen klaprozen meer in het veld zag staan. Ik had toen echt even moeten zoeken om beter te weten. Op het vliegveld Gilzenrijen was er een kikkerplaag en op het station Mariahoeve stond het perron vol met klaprozen

Op het vliegveld hadden de kikkers ruimte en ze dijden in de rust van de omgeving flink uit. Op het perron werd er weinig onderhoud gepleegd wat de reden was dat de klaproos zijn rode pracht op het niet belopen gedeelte toonde. In beide gevallen liet de mens de natuur gewoon zijn gang gaan. In Zweden is er een pracht aan kleuren in de berm waar vooral de zee van lupines machtig mooi is. Doordat de mens de bermen van onze wegen minder onderhoudt zie je de pracht van wilde bloemen weer helemaal terugkomen.

Klagen

In Nederland zijn we een volk van klagers geworden waardoor de overheid steeds moet ingrijpen. Tenminste zo denken we tegenwoordig. Het blijkt alleen dat door het ingrijpen de problemen steeds groter worden.

Laat de natuur gewoon zijn gang gaan en bemoei je er niet mee want dan komt het allemaal wel weer goed.

Ga gewoon de natuur in en geniet. Neem wel alles aan afval mee terug zodat de natuur ongestoord zijn gang kan gaan.

Marteb

Geef een antwoord