De schaakclub ‘Opschaak’

Ik wil het in dit stuk graag hebben over schaken. Schaken is een van mijn grootste hobby’s en daarom zit ik zelf ook bij een schaakclub die elke dinsdag op De Opmaat is. Wat ik hier over wil vertellen is wat onze club precies in houd en hoe dat in zijn werk gaat. Als eerste heb ik te melden dat het bij ons in eerste instantie om de gezelligheid gaat en vooral ook om samenwerken. En daarmee bedoel ik dat we op onze club samenwerken om hogerop te komen en dat we elkaar leren wat beter kan met het schaken. Onze club bied de mogelijkheid aan om te trainen maar ook om voor de gezelligheid te spelen.

In een jaar tijd hebben we een paar leden erbij gekregen , nadat onze flyers over onze schaakclub was verdeeld over heel Mediant. Nu ga ik een stukje uitleg geven over wat schaken is. Schaken word onder veel mensen een gezellig bordspel genoemd , en toch is het meer dan dat! Schaken is een denksport en een echte puzzelbreker. Bij het schaken denken we vooral aan de koning die mat gezet moet worden. En toch komt daar meer bij kijken. Het belangrijkste bij schaken is dat je weet wat de tegenstander voor zetten kan doen en wat jij kunt doen om dichter bij de koning van je tegenstander te komen. En het beste middel om daarvoor te gebruiken is ‘het vooruitdenken’. Daarom is het ook belangrijk dat je eerst denkt voor je een zet doet. Want elke zet die je doet heeft zijn gevolgen op winst & verlies.

In het schaken heb je 6 verschillende stukken per kleur(zwart/wit)
. De koning
. De koningin
. De loper
. Het paard
. De toren
. De pionnen.

Als je absoluut geen weet hebt van deze schaakstukken – Geen paniek! Bij ons op de schaakclub word hier meer over verteld aan onze beginners.

We hebben een gezellige sfeer en het voornaamste doel bij ons is zoveel mogelijk ontwikkelen in het schaken en zoveel mogelijk plezier hebben. Maar waarom zal je schaken kiezen en wat zijn de voordelen ervan?

Schaken al denksport kiezen is een goede keuze om je geest te laten inspannen en tegelijkertijd te ontspannen; net als met fysieke sporten. En gek genoeg is, waarom zul je naar de sportschool gaan om af te vallen als je dat ook met schaken kunt?

Wetenschappelijk is bewezen dat tijdens het doordenken, of creëren van oplossingen je daardoor ook calorieën verbrand! En dat gewoon terwijl je op een stoel zit! Omdat schaken ook wiskundige vormen kent (met verticale en horizontale lijnen) zul je merken dat als je heel veel schaakt je ook wiskundige dingen kunt oplossen. En dat zal dan ook gepaard gaan met andere zaken in het leven waarbij je goede plannen kunt maken.

Maar nu terug naar het “ingewikkelde’ spel. Want waarom word schaken zo ingewikkeld genoemd? Het gaat vooral om het feit dat schaak grootmeesters tallen schaakzetten hebben geanalyseerd maar er nooit echt achter zijn gekomen of de stelling wel helemaal 100 procent werkt in de tegen stelling van de tegenstander. Zie het maar zo als in het echte leven: Als er iets gebeurd noem je dat een oorzaak of een actie. Maar daarna komt de reactie dat je ook “het gevolg” kunt noemen. Het “gevolg” kan op zoveel andere manieren steeds andere situaties met zich meebrengen. De situatie of het gevolg is natuurlijk ook de keuze van hoe een ander persoon er tegen aan kijkt. En zo is dat ook met schaken. Tijdens een zet van de schaker zal de ene tegenstander het veld gaan verdedigen en weer een ander zal het veld juist
aanvallen. Daarom is het zelfs voor grootmeesters heel erg moeilijk omdat schaken ook weer “persoonlijk” en “individueel” is. Kortom tussen de grootmeesters is het een eindeloze discussie. En toch…we kunnen het makkelijk of moeilijk stellen, maar het blijft ondanks dat het ingewikkeld is een gezellig bordspel! Je hebt een schaakgroep die heel fanatiek is maar je kunt het ook op een vriendschappelijk manier spelen. Er word op verschillende manieren onderwijs gegeven. Wat de stukken kunnen, wat de stukken doen bij jou of de tegenstander, hoe je de situatie op het schaakbord kan oplossen enz.

Wat we altijd doen als eerst als we binnen komen is even al eerst gezellig een kop koffie drinken , en daarna zet onze mentor het bord neer voor het trainen van analyses. Vaak is dat een stelling die al eens eerder gespeeld is maar nog niet opgelost. Wij als clubleden mogen samen meedenken om deze stelling op te lossen. Beginners mogen uiteraard mee kijken en hoeven niet direct te antwoorden.

Ongeveer een uur later spelen de leden tegen elkaar en word er een indeling gemaakt. De beginners hoeven hierbij niet te panieken – want die krijgen voorrang met tijd en krijgen tijdens het spelen tips van Harry die af en toe over de schouder heen kijkt. Dus er word absoluut rekening mee gehouden! En dan nog een leuk nieuwtje: Als je 10x achter elkaar geweest ben krijg je een gratis schaakset mee naar huis! Zodat je thuis ook extra kunt oefenen!

Als je nou denkt: He, schaken word mijn nieuwe hobby ; dan kun je schaak opgave boeken bestellen. Je hebt stappen zowel voor beginners en zowel voor gevorderden. In die boeken staat zowel de uitleg als de opgaves. In zo’n boek heb je meerdere thema’s hoe je het beste kunt winnen en na kunt gaan wat de beste zet is. Kortom we zijn niet alleen actief als club in onze lokaal maar we hebben jaarlijks ook uitjes buiten de club om. Deze activiteiten hebben uiteraard met schaken te maken. Met o.a kleine vakanties om mee te doen met competities in het buitenland. Iedereen bij ons is welkom die geïnteresseerd is met schaken, inzet toont en respectvol kan omgaan met een ander en/of tegenstander!

Lijkt het je wat? Aarzel dan niet en kom bij ons langs.
En nog een ding: NIEMAND STAAT ER BIJ ONS ALLEEN VOOR!

Heb je interesse gekregen in het schaken – dan ben je van harte welkom om te komen kijken op onze schaakclub! Het is geheel gratis en je hoeft er ook niet goed in te zijn!

Elke dinsdag om 15:00 beginnen we op ‘locatie de opmaat’ in Hengelo(0v) Meestal is het zo dat onze schaakmentor Harry in de kantine op ons wacht en dan lopen we samen naar de ruimte waar er
geschaakt word.

Hopelijk zien we je dan!

Geschreven door Nicola Alizeah Emily Moss Cliënt van de RIBW aan de Schaepmanstraat in Hengelo.

Geef een antwoord